Hoe doe ik?

Hier kan u enkele handige hulpmiddeltjes vinden om u te helpen bij uw creativiteit!

Kettelen

 

Tips draagvoorschriften sieraden

·         eerst parfum opspuiten en laten drogen voor het sieraad om te doen

·         vermijd water (zwemmen,douchen, afwassen)

·         draag het sierraad niet in bed of bij het sporten

·         draag een armsieraad links als je rechts bent en andersom ivm met beschadigingen

·         het sieraad luchtdicht en donker te bewaren, wanneer je het niet draagt. Dit gaat verkleuring van het zilver tegen. Zeker niet in badkamer bewaren ivm vocht.

 

Voeginstructie voor mozaïek

Nodig:

Voegmiddel

2 emmertjes/bakjes (1 voor water en 1 voor de voegspecie)

oude kranten (om tafel en eventueel grond te beschermen)

roerstokje of oude lepel om de specie te mengen

sponsje om mee te voegen

schone, droge, katoenen doek

eventueel rubberen handschoenen

 

·      De lijm van de mozaiek moet minimaal 24 uur drogen voordat er gevoegd kan worden.

·      Zorg ervoor dat ALLE lijmresten van het glazuur van de tegels zijn verwijderd [voorzichtig met een plamuurmesje, of gewoon met uw nagels]

·      Maak de voegspecie in een emmertje of bakje aan met water, let op dat het niet te nat wordt, de substantie moet ongeveer pudding-dikte worden en mag niet druipen.  Voeg dus niet al het water in 1 keer bij het voegsel maar begin met enkele lepels.

·      Voeg nu het mozaiek door met het sponsje en de specie alle gaatjes en hoekjes te vullen. Veeg daarbij alle richtingen op. Eventueel houten randen kunt u ook insmeren met de specie zodat het hout dezelfde kleur krijgt als de voegen.

·      Na het voegen neemt u het mozaiek licht af met een vochtig sponsje. Niet te hard duwen maar het teveel aan voegmiddel op de tegels kan er af. Je kunt tijdens het “inwassen” allerlei gaatjes (let op luchtbelletjes), deukjes etc. corrigeren door met je hand een klein beetje voeg uit de emmer op je werk te smeren daar waar het nodig is.

·      Laat het mozaiek nu even rusten, ongeveer 10 minuten, totdat de tegels er mat uitzien. Daarna kunt u uw mozaiek met een droge, niet pluizende doek opwrijven.

·      Na 24 drogen neem je terug een droge, niet pluizende doek en giet je hier azijn op.  Wrijf daarmee voor een laatste keer je werkstuk op zodat de mooie glans van de steentjes terug tot hun recht komen.

·      Om scheurtjes in de voegen te voorkomen: laat het mozaiek drogen op een koele plek.  Het is beter dat uw mozaiek niet te snel droogt.

Als je echt klaar bent met voegen kun je het resterende voegmateriaal weggooien in een oude doos of plastic zak maar NOOIT door de gootsteen of toilet spoelen. Het is tenslotte cement!

Elastiek knopen

Wanneer je voor een armband werkt met elastiekdraad moet deze knoop heel stevig zijn zodat deze niet loskomt bij het aan- en uitdoen ervan.

 

Op deze manier kan je de elastiekdraad knopen

 

 

Je kan altijd wat sieradenlijm gebruiken om de knoop te verstevigen.

 

Hasulithlijm (bij ons verkrijgbaar) is hiervoor geschikt.

 

 

Let echter wel op met superglue e.d., sommige van deze lijmen kunnen het elastiek aantasten waardoor het kan breken of scheuren.